BCAA – remedium na wszystko?

Aminkowasy o rozgałęzionych łańcuchach są powszechnie stosowane przez osoby aktywne sportowo. Co nam dają?

Co co jest BCAA?

BCAA pod względem biochemicznym nie są niczym innym jak aminokwasami o rozgałęzionych łańcuchach, które są popularnymi składnikami odżywek dla sportowców.
Działanie aminokwasów BCAA polega na pobudzaniu syntezy białek oraz zwiększeniu wydzielania hormonów anabolicznych przez co mają szerokie zastosowanie w sporcie, głównie w kulturystyce. Dostarczają energii mięśniom, ponieważ one są narażone podczas treningu na długotrwały i intensywny wysiłek.

Dodatkowa energia dla mięśni

Aminokwasy rozgałęzione uwalniane są w mięśniach szkieletowych gdy organizmowi brakuje węglowodanów i wykorzystywane są jako dodatkowe paliwo dzięki zawartości węgla, zanim jeszcze uruchomiony zostanie metabolizm tłuszczów. Proces ten zachodzi w przypadku, gdy poziom BCAA jest dla organizmu zbyt niski – ekstremalny i długi trening wymagający dużej liczby składników energetycznych.

Remedium na budowę mięśni i zgubienie tłuszczu

Liczne badania naukowe potwierdziły skuteczność BCAA. Poprzez stymulację białek i zwiększenie ilości hormonów anabolicznych BCAA nie ma sobie równych. Systematyczne i prawidłowe stosowanie BCAA pomaga zwiększyć siłę, spalić niekorzystną tkankę tłuszczową oraz spowodować wzrost masy mięśniowej. Stosowanie aminokwasów rozgałęzionych jest polecane w każdej dyscyplinie sportowej gdzie wymagana jest siła bądź większa tkanka mięśniowa.

Sprawdź skład

Nie każdy preparat zawiera 100% BCAA dlatego warto sprawdzić skład specyfiku jaki chcemy kupić. Zawartość BCAA ma wpływ na dawkowanie, które powinno być odpowiednio dobrane aby uniknąć skutków ubocznych. BCAA należą do grupy suplementów stosunkowo bezpiecznych, ponieważ zawarte są w spożywanych na co dzień produktach bogatych w białko, jedynym skutkiem ubocznym jest to, że ich nadmierna ilość może utrudnić wchłanianie innych aminokwasów.

Autorem tekstu jest

mgr Nikola Szweda

Śląski uniwersytet medyczny w Katowicach, Wydział lekarski z oddziałem lekarski dentystycznym w Zabrzu. Katedra i klinika chorób wewnętrznych diabetologii i nefrologii w Zabrzu.
Biolog molekularny, genetyk i biotechnolog, doktorant Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Dyplomowany dietetyk. Prowadzi szereg kursów żywieniowo-dietetycznych oraz z zakresu Dobrych Praktyk Laboratoryjnych w specjalistycznych Centrach Edukacyjnych.

Ekspert z zakresu dietetyki, fizjologii i medycyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Arrow
Arrow
Slider